HAKKIMDA

Fotoğrafım
Allah nasip ettirmeyeceği şeyin hayalini kurdurmaz. (HZ. OSMAN(R.A))

TAKİP ET

Bu Blogda Ara

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı


''Simyacı''

▪ALTI T'YE GÖRE İLK YARDIM UYGULAMALARI

Haberleşmenin sağlanması (Telefon) 

Olay yerinde, önce sistemi uyarıp-haber verip ilk yardıma başlamak gerekir. Haberin ne zaman verileceği tartışmalı bir konudur. İlk yardımcı tek ise, temel ilk yardımlar yapıldıktan sonra haber vermek ve yardım istemek gerekebilir.

İki ilk yardımcı varsa birinin ilk yardım yaparken diğerinin haber vermesi en uygun olanıdır. Sistem (112) ne kadar erken uyarılırsa o kadar iyidir.  

Olay yeri güvenlik önlemlerinin alınması (Tedbir)

Bir kaza anında ikinci bir kazayı önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Tedbir, hem kazazede hem de diğer kişiler için önemlidir. Çünkü gerekli önlemleri almadan hemen müdahaleye başlayan kişiler ikincil bir kazaya maruz kalmakta hatta yaşamlarını kaybetmektedirler.

Olaya maruz kalanların değerlendirilmesi (Tanı)

Olay yerinde 30 saniye içerisinde kazazede ilk yardımın CAB’sine göre değerlendirilir. Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır. İlk dördü çok önemli olduğu için yaşamsal bulgu olarak adlandırılır.

Hasta ya da yaralıların sevkteki önceliğe göre ayrılması (Triyaj)

Kazazedeleri yaralanma durumuna göre öncelik sırasına koyma-ayırma işlemidir. Yaşamsal bulgularına göre öncelik sırasına koyarak müdahale ve sevk edilir. Bekletilse de ölmez ya da hemen ulaştırılırsa da ölür kanısı oluşturanların bekletilmesi; bekletilirse ölür, hemen ulaştırılırsa kurtulma şansı var kanısı uyandıranlara ise öncelik verilmesi gerekir. Taşımada önceliklerin belirlenmesi kolay olmayıp kişinin bu konudaki bilgi düzeyine bağlıdır. Bu nedenle ilk yardımıcı hasta/yaralı hakkında bildiklerini gelen sağlık çalışanlarına anlatıp, taşımada önceliğin belirlenmesi ve tedavinin yönlendirilmesine yardımcı olmalıdır.

Gerekli ilk yardımın uygulanması (Tedavi)

Olay yerinde çevre imkânları da kullanarak, basit olarak yapılabilecekleri yapmaktır.

Hasta ya da yaralıları usulüne göre taşınması (Taşıma)

Kazazede, yaralanma durumuna göre en uygun pozisyonda sağlık kuruluşuna mümkünse ambulansla, zorunlu hâllerde diğer araçlarla taşınmalıdır.