Parlama
Bir yüzeyin ısınınca çıkardığı yanıcı gazların, tutuşacak dereceye kadar ısınıp, birden alevlenerek tüm alanı aniden sarması olayıdır. Katı malzemelerin buhar hâline dönüşmesi genellikle çok yüksek sıcaklık gerektirdiği için, katı malzemelerde parlama genellikle 500C° ve üzerinde gerçekleşir. Sıvılarda ve özellikle gazlarda parlama noktası çok daha düşüktür.
Parlamanın en yaygın örneği, bir evin odasındaki mobilyaların yanması sonucu gözlemlenir. Yanan mobilyaların çıkardığı sıcak duman odanın tavanı boyunca yayılır. Buradan yayılan ısı, odadaki öteki yüzeyleri de ısıtarak, onların yanıcı gazlar çıkarmalarına yol açar. Yüzeylerin ısısı belli bir yüksekliğe ulaştığında bu yanıcı gazlar birden patlar ve birdenbire odadaki bütün yüzeyler alevlerle kaplanır.
Yanma
Alevlenme noktası sıcaklığında bulunan sıvı, sıvı buharları ve gazların hava ile meydana getirdikleri karışım dışarıdan açık bir alev ya da kıvılcımla temas ettiğinde alev alır ve bu bir an devam eder, yanıcı malzeme kaynağı tükenince söner. Bu olay yanma olarak nitelenir.
Yanma ya da tutuşma noktası ise, parlayıcı ya da yanıcı sıvı buharları ve gazların hava ile meydana getirdikleri karışımların alev ya da kıvılcım gibi bir tutuşturucuya dokunmaksızın kendi kendine yandığı sıcaklıktır. Böyle bir durumda, yanmaya dışarıdan müdahale edilmediği müddetçe yanma yanıcı madde ya da yakıt bitinceye kadar devam eder.
Yanma olayında aşağıda belirtilen üç temel etkenin bir arada bulunmaları gereklidir.
• Yanıcı madde (Yakıt)
• Yakıcı madde (Yükseltgen, örneğin oksijen)
• Tutuşturucu kaynak (Alev, kıvılcım, kızgın yüzey vb)
Patlama
Belirli oranlardaki yanıcı gaz, toz veya buharın oksijen ve ateşleme kaynağı ile temas etmesi sonucunda yanma (oksidasyon) olayının çok hızlı ve kısa sürede meydana gelmesini sağlayan, çok yüksek sıcaklık ve basınçta gaz açığa çıkaran fizikokimyasal tepkimeler patlama olarak adlandırılır.
Her parlayıcı sıvı buharı ve yanıcı gaz patlamaya neden olabilir. Bu olay, parlayıcı sıvı buharları veya yanıcı gazlar ile havanın yeterli oranlarda karışımlar meydana getirmesine bağlı bulunmaktadır. Örneğin, benzin-hava karışımının patlama sınırları, hacim olarak %1-6 oranındaki benzin buharının hava ile meydana getirdiği karışımdır. Yine, etilalkol‘ün %3.5-19 oranlarında, asetilenin %2.5-81 oranlarında ve bütilenin de %1.7-90 oranlarında hava ile meydana getirdiği karışımlar da patlayıcı ortamı meydana getirirler.