Üzerine çok farklı sensörler ve cihazlar takılıp değişik işlerde kullanılabilir.
Arama kurtarma çalışmalarında su altında ve su üzerinde su geçirmeyen drone'lar, böcek istilası gibi durumlarda havadan ilaçlama , yangın söndürmede kullanılabilen, çiğ aramalarında eksi derecelere dayanıklı termal kameralı drone'lar, enkaz altına girebilecek şekilde ortama göre küçülebilen normal kamera ve termal kamera birlikde bulunduran aramalarda kullanılabilecek drone'lar ilerleyen zamanlarda arama kurtarma personelinin kullanımında aktif olabilecektir.
Su üstü ve su altı araçlar, aynı havacılıkta olduğu gibi insanların rahat çalışması önünde fiziksel engeller olan coğrafyalarda,mesela açık denizlerde çok uzun süre karadan uzak vakit gecirilecek durumlarda kullanılmaya başlanmıştır.Örneğin okyanuslarda kirlilik tsunami tehlike ölçümü, doğal hayat takibi gibi alanlarda güneş enerjisi ile çalışan ve yıllarca karaya uğramadan bilgi toplayıp aktarabilen, otonom çalışma yeteneğine sahip insansiz araçlar kullanılmaktadır.
İtfaiyeler bazen kalabalık şehirlerdeki trafikten bazende dar sokaklarda yangın alanına ulaşmakda zorlanırlar bu gibi durumlarda itfaiyeci drone'lar büyük yardimcimiz olacaktır.
Drone yazılımlarına eklemeler yaparak KBRN tehditlerde kullanılabilecek İHA'da kullanılmaya başlanmıştır.
Örneğin Tüpraş rafinerisinde metan gazı ölçümlerinde kullanılan dronelar mevcuttur.
Karanlıkta bile termal görüntüler yakalayabilen kameralar sayesinde ormanda, tarlada, açık denizde veya dağda kaybolan insanların görüntüleri yakalanıyor.
Mersindeki alzheimer hastasi teyzeyi bulan termal kameralı drone güzel bir örnektir.
Örneğin;
DJI Phantom 3 isimli drone gerçek bir kurtarma çalışmasında önemli bir rol üstlendi. Akıntının ortasında mahsur kalan 2 genci kurtarmak isteyen Auburn(ABD) İtfaiyesi can yeleği bulunmayan gence Drone ile can yeleği ulaştırmayı başardı.
Rafting yaparken mahsur kalan gençlere daha sonrasında ise şişme bot gönderilerek akıntıdan kurtulmaları sağlandı. Özellikle bu tarz boğulma benzeri durumlarda drone ile can yeleği gibi hayat kurtarıcı ekipmanların ulaştırılması oldukça büyük önem taşıyor. Bu alanda kullanımın yaygınlaşması önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde kayıpların giderek azalması ve kurtarma için çok daha işlevsel droneların geliştirilmesine yardımcı olacaktır.