HAKKIMDA

Fotoğrafım
Allah nasip ettirmeyeceği şeyin hayalini kurdurmaz. (HZ. OSMAN(R.A))

TAKİP ET

Bu Blogda Ara

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı


''Simyacı''

▪İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK

İnsan etkinliklerinin ekolojik döngüleri hızlandırması ya da bozması, ekosistemde bazen geri dönülmez sorunlara yol açar.





Yeryüzü ekosisteminin en önemli döngülerinden biri su döngüsüdür. Yaşamın temel kaynağı olan su, yeryüzünde maddenin üç halinde bulunur, su buharı olarak atmosferde; su olarak bulutlarda, yeryüzünde ve yeraltında; ve buz olarak yüksek bulutlarda, kar örtülerinde ve buzullarda.





Kuraklık, insan etkisinden bağımsız devam ediyormuş gibi görünen bu devasa su döngüsüyle ilgili olarak, yeryüzünün belli yerlerinde, yağışların yeterli olmadığı dönemlerde ortaya çıkar.

Günümüzde artık kuraklığın bir doğa olayı olmaktan çıkmasına neden olan şey, insan etkinliklerinin, işte bu devasa döngüye geri dönülmez biçimde müdahale etmesidir.

Su kaynaklarının ekolojik kurallara aykırı kullanımı; yani sulak alanların kurutulması, akarsu yataklarının değiştirilmesi, nehir sularının dev barajlarda depolanması, yeraltı su depolarının boşaltılması, suyun tarımsal üretim ve hayvancılıkta büyük miktarlarda kullanılarak küresel ticarette bir meta haline getirilmesi ve sanal su olarak kıtalar arasında yer değiştirmesi ve nihayet ekolojik su döngüsünün en önemli motoru olan yeryüzü ve okyanus sıcaklıklarını kalıcı bir şekilde artıran ve kendisi de insan eliyle karbon döngüsünün bozulmasının bir sonucu olan küresel ısınma ve iklim değişiklikleri...





Bütün bunlar önce tarım devrimi, ardından sanayileşmeyle, yeryüzüne etkisi devasa bir hal alan insan etkinliklerinin su döngüsünü geri dönüşsüz biçimde bozmasına neden olmuştur.

Bugün iklim değişikliği, nüfus artışı, kirlilik ve toprak kullanımıyla beraber su döngüsü üzerindeki en büyük baskı nedeni olarak kabul edilmektedir.

Kuraklık, hem yüzey, hem de yeraltı sularını etkiler, gerek tarım ve sanayide, gerekse içme ve kullanma suyu olarak kullanılabilir.Su miktarının ve su kalitesinin azalmasına, tarımsal ürün miktarının ve kalitesinin düşmesine, hidroelektrik üretimde azalmaya, sulak alanların ve doğal yaşamın zarar görmesine ve bütün bunlara bağlı sosyal ve ekonomik etkilere neden olur.

En önemli etki de yağış sistemindeki değişikliktir.Bunun dışında İklim değişikliğinin gelecekte beklenen ve bugün görmekte olduğumuz ana sonuçlarının başında dünyanın ortalama sıcaklığının artması gelir.Bundan anlamamız gereken şey, dünyanın aldığı toplam yağışın hafifçe artacak olmasına rağmen, bu yağışın dağılımında görülmesi beklenen değişikliktir.

İklim değişikliğinin iki yağış arasındaki süreyi ve yağış şiddetini artırması beklenmektedir. İki yağış arasındaki sürenin artması bizim açımızdan meteorolojik kuraklık anlamına gelir.

Yağışların şiddetinin artması ise bir yandan sel olaylarının sayısını ve kuvvetini artırırken diğer yandan da toprağın suyu emmesine zaman tanımadığı için hem toprak neminin azalmasına, hem de yeraltı sularının yeterince beslenememesine yol açar.

Toprak açısından ideal durum, her gün azar azar yağmur yağmasıdır. Bu durumda hem toprağın katmanlarındaki su miktarı artar, hem de sızan su birikerek yeraltı su kaynaklarını besler. Ancak ani ve şiddetli yağışlarda su toprağın içine sızamadan taşkınlarla denize aktığı için, toprak suyla beslenemez.

Sonuç olarak, geçmişten günümüze yönetilmesi gereken meteorolojik-hidrolojik bir sorun olarak görülen kuraklık, bugün sıklığı, şiddeti ve sonuçları insan eliyle artırılan bir ekolojik felakete dönüşmüştür.

İnsan eliyle arttırılan bu felakatlerin bir nebze de olsa düzeltilebilmesi için;

▪Su kaynaklarının korunması, iyileştirilmesi ve kullanılmasına ilişkin politikaları belirlemek.

▪Su yönetiminin ulusal ve uluslararası düzeyde koordinasyonunu sağlamak.

▪Su kaynaklarının kıyı suları dahil olmak üzere koruma-kullanma dengesi gözetilerek, sucul çevrenin ekolojik ve kimyasal kalitesinin korunması ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla havza bazında nehir havza yönetim planları hazırlamak, hazırlatmak, bütüncül nehir havzaları yönetimi ile ilgili mevzuat çalışmalarını yürütmek.

▪Yer üstü ve yer altı sularının kalite ve miktarının korunmasına yönelik hedef, ilke ve alıcı ortam standartlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte belirlemek, su kalitesini izlemek veya izletmek.

▪Nehir havza yönetim planlarına uygun olarak sektörel bazda su kaynaklarının tahsislerine ilişkin gerekli koordinasyonu yapmak.

▪İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ile ilgili çalışmalar yapmaktır.


Yarınlarımız için suyumuzu her daim bilinçli kullanalım.